Hoezo perfect?

Uiteraard praat ik veel over opruimen. Mijn klanten vragen weleens of ik inmiddels de perfecte huisvrouw ben. Haha! Nee. Dat wil ik ook helemaal niet zijn. In het streven naar perfectie schuilt voor mij geen vreugde. Je krijgt er alleen maar stress van.

Ik woon beslist niet in een leeg, overopgeruimd huis. Er zijn veel dingen die me inspireren en die heb ik graag om me heen. Mijn ijskast (ik heb mijn kantoor in de keuken) hangt bijvoorbeeld vol met magneten, kaartjes, knipsels en spreuken. Overal in huis staan en hangen foto’s en kunst. Ik heb stapels tijdschriften. En ik heb een volle boekenkast met zo’n 25 meter boeken (net even uitgerekend). Maar wat de helft scheelt, is dat er inmiddels systeem in mijn huis zit. Daardoor duurt opruimen nooit lang. En kost het veel minder energie.

Practice what you preach

Voor ik begon met Griep Ruimt Op, heb ik mijn eigen huis gedaan met de gedachte ‘practice what you preach’. Dat was een prima oefening, een soort stage. Veel van wat ik over organizen las, heb ik toegepast. Mijn administratie, mijn mailbox, de keuken, de boekenkast, de badkamer, mijn slaapkamer… er was best wat achterstallig onderhoud na vijf jaar fulltime in wisseldiensten werken bij De Pers. Mijn kledingkast ruimde zich tijdens die zomer trouwens vrijwel zelf op, ik viel namelijk zoveel af dat bijna alles gewoon weg kon!

Als ik het druk heb, laat ik de boel soms behoorlijk versloffen, maar door de structuur is opruimen een kwestie van hooguit een kwartier per ruimte geworden. Schoonmaken doe ik in principe zelf. Natuurlijk vind ik het geen feest, maar ik heb gemerkt dat het best lekker is om te doen, ik ben het een vorm van yoga gaan vinden, radio aan en hup… Eens in de zoveel tijd groeit het stof me boven mijn hoofd. Dan roep ik de hulp van ‘good old’ R in, die kan poetsen zoals ik het nooit zal leren. Drie uurtjes danst hij (bijna twee meter lang en zeker 100 kilo) als een ballerina door mijn huis en daarna ben ik weer ‘zen’.

Groot plezier

Volgens mij is er een groot verschil tussen een perfect en een georganiseerd huis. Bij het eerste loop je het risico dat je iets nastreeft waarvan je (onbewust) denkt dat dat móet. Stel dat er onverwacht iemand langskomt, die onzingedachtes, ingesleten denkpatronen, waar je je gemoedsrust voor opoffert… Bij het tweede doe je jezelf juist (bewust) een groot plezier, want je weet precies waar alles ligt (of hoort te liggen) zodat je geen energie meer hoeft te verspillen.

Dit lijkt een promotiepraatje, ik weet het… maar ik ben er inmiddels zó van overtuigd dat het goed organiseren van je huis niets te maken heeft met proberen perfect te zijn, maar alles met een stuk ‘luchtiger’ leven, dat ik iedereen aan kan raden om het te doen.

 

 

 

 

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl