Huizenruil

Royal

Wie niet veel geld heeft, moet slim zijn. Dus doe ik aan huizenruil. Een uitvinding. Op vakantie voor de prijs van een vliegticket. Volgende week gaan we naar Jazzfest in New Orleans, mijn puberella en ik. We verblijven in een oud huisje aan een van de mooiste straten in de French Quarter. Tien dagen lang. Ik vind niets leuker dan leven als een local, dat je ergens anders op de wereld gewoon je eigen voordeur open kunt doen. En naar de supermarkt om de hoek gaat. En de vuilniszakken buiten moet zetten…

Geen zorgen

Als ik aan mensen vertel dat ik mijn huis ruil, reageren ze vaak huiverig. Of ik het niet vervelend vind dat andere mensen aan mijn spullen zitten? Nee, daar heb ik totaal geen problemen mee. Het maakt toch niet uit of ik of een ander mijn waterkoker aanzet? Of wie de douchekraan opendraait? Of ik niet bang ben dat ze de boel af zullen breken of dingen mee zullen nemen? Nee, ik woon in een heerlijk huis en ik koester wat ik heb, maar mijn motto is: ik wil niets hebben waar ik me zorgen over hoef te maken. En heel persoonlijke bezittingen berg ik gewoon op.

Geen gedoe

En of het niet een verschrikkelijk gedoe is om je huis ‘ruilproof’ te maken? Nee, ook dat niet. Het kost wel wat tijd, maar daar staat een ‘gratis’ vakantie tegenover, dus het is de moeite waard. En je kunt het natuurlijk net zo dol maken als je zelf wilt.

Voor vertrek

Ik begin in de weken voor vertrek met opruimen, ruimte voor ruimte, gewoon telkens iets, niets om stress van te krijgen: oud papier, het badkamerkastje nadat ik gedoucht heb, het washok, de ijskast als ik boodschappen gedaan heb, mijn brievenbakje… Gisteren heb ik een uurtje besteed aan mijn kledingkast: mijn winterkleding opgeborgen, het is er toch het moment voor. En het scheelt volgende week bij het pakken van mijn koffer en het maken van genoeg ruimte voor mijn ‘ruilers’. De eerste keer had ik trouwens mijn hele kast leeggehaald, maar dat doe ik niet meer: ik zorg voor genoeg ruimte om kleren op te hangen, een paar lege planken en een ruime lade. Mijn eigen kleren en schoenen laat ik in de kast, in Ikea-hoezen en tassen, ziet er keurig uit. Komend weekend ga ik alle kussens, moltons en dekbedden wassen, beetje grote-schoonmaak-idee, vind ik wel zo fris voor mijn gasten. Het beddengoed laat ik wassen en mangelen bij de wasserij, voor het hotelidee.

Paar tientjes

En verder komt mijn trouwe hulp-op-afroep de dag voor vertrek grondig schoonmaken, dat hoort bij mijn voorpret, die paar tientjes die dat me kost maken de vakantie ook niet ineens onbetaalbaar.

Eigenlijk is het zo dat je niet alleen je gasten maar ook jezelf een plezier doet met deze voorbereidingen, je komt namelijk ook weer thuis in een opgeruimd huis. Hoe jij het achterlaat is namelijk dé standaard voor je ruilers, die zullen het weer in die staat terugbrengen. Die van mij hadden er vorig jaar trouwens nog een schepje bovenop gedaan, het was genant schoon…

Categorie: Blog
Tags:
06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl