Kerstkoorts & korte lontjes

Terwijl ik me tijdens het gedichten maken op zat te vreten of Bol.com de bestelde sinterklaascadeautjes wel op tijd zou leveren, vroeg ik me af waar mijn plezier in dit soort dingen gebleven is. Waarom ben ik niet gewoon naar de stad gegaan om voor de hele familie iets te kopen, zoals ik vroeger graag deed om in de stemming te komen?

Weet jij nu ook al dat je lontje de komende weken steeds korter zal worden? Dat je alles wat leuk zou moeten zijn, zoals het kerstmenu bedenken en de activiteiten op school, meer als storende verplichting ziet? Een kant-en-klare oplossing om je helemaal ‘zen’ door deze dagen heen te loodsen heb ik niet, maar ik weet wel een paar simpele opruim-randvoorwaarden die zouden kunnen helpen. Je krijgt er energie van. En in ieder geval overzicht. Dat beloof ik. En… naar perfectie streven heeft geen zin. Het lukt toch niet en je wordt er niet gezelliger van.

Doe je administratie!

Nu! Ik weet het, dat is helemaal niet feestelijk, maar alles wat je gedaan hebt, kun je loslaten. Rondslingerende post is een energieslurper die je onbewust met je meesjouwt. Dus verzamel alles, ga een uurtje zitten met een kop koffie en een prullenbak naast je, maak alles open, betaal, handel af, maak afspraken voor volgend jaar en berg alles op de juiste plek op. Zo. De enige ‘zaken’ die je voorlopig nog hoeft te regelen, is de logistiek rond de feestdagen: eten, cadeaus, activiteiten voor school…

Rommel rond de boom

Het opzetten van de boom en het in kerstsfeer brengen van je huis is hét moment om je woonkamer even te reorganiseren. Doe het niet vlug vlug als je een drukke dag achter de rug hebt, want dan ben je meestal nét niet in de juiste stemming. Opruimen lukt misschien wel, maar de boom versieren? Maak er een ontspannen (zon)dag van. Voor je aan de boom begint, ontdoe je de woonkamer van oude kranten/tijdschriften/speelgoed. Voer wat weg moet meteen af naar bijvoorbeeld de papierbak. Zorg dat speelgoed op de juiste plek opgeborgen wordt. Binnen een uur kan dit opruimen klaar zijn. Groot voordeel is dat je het de komende tijd alleen nog maar bij hoeft te houden. En… alle kerstdecoraties staan natuurlijk veel leuker als het nu al een beetje netjes is (zeg ik dit, ik lijk wel een muts!)

Keuken onder de loep

Het is ook geen gek idee om de keuken alvast eens onder de loep te nemen voor je straks uitgebreid gaat koken. Kan gewoon tijdens het koken vandaag. Wat slingert er allemaal rond? Kunnen die bonnetjes, folders e.d. niet gewoon eens weg? Berg ze anders op de juiste plek op. Het eind van het jaar is ook het moment om je prikbord o.i.d. te ontdoen van kaartjes, foto’s, tekeningen e.d. En kijk eens in de voorraadkast om te zien wat er over de datum is en wat aangevuld moet worden. Maak de schaal met sleutels, muntgeld, pennen, postzegels en weet ik veel wat leeg, gooi weg of berg op. En doe mandarijnen ofzo in die schaal, om te voorkomen dat hij over een paar weken weer vol ligt met meuk… Haal ook van het aanrecht wat je toch zelden gebruikt, zeker apparaten staan vaak in de weg.

Lamlendige gang

Je zult waarschijnlijk niet kunnen voorkomen dat je kinderen er de komende weken hun spullen gewoon dumpen als ze binnenkomen, dat geeft ook niet, maar kijk eens naar de kapstok. Gebruik je alles wat daar hangt op dit moment? Nee? Berg het dan ergens anders op tot het moment dat je het weer gaat gebruiken. Hetzelfde geldt voor al die rondslingerende dingen die je niet eens meer ziet, omdat ze er al zo lang lamlendig liggen te zijn. Breng ze naar de kelder, zolder of schuur.

En de rest van het huis? Tja, tenzij er nog andere ruimtes in je huis zijn waar je gasten zult ontvangen dan de hierboven genoemde, zou ik daar tot in het nieuwe jaar geen bijzonder project van maken. Beetje opruimen, stofzuigen en bedden opmaken, dat is het voorlopig wel. Lijkt me. Je hebt wel wat leukers te doen…

‘Die kerstman zegt niet voor niets ho ho ho’ – Loesje

 

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl