Ontspullen: koester wat je hebt!

Ontspullen is een hot topic op het moment. Zonder dat we er bij stilstonden, hebben we onze huizen jarenlang volgepropt met spullen. Spullen waar we verder niet bij stilstaan, laat staan dat we ze met aandacht koesteren. Koesteren ja, een beetje wollig woord, toch gebruik ik het. Dat we onze dierbaren moeten koesteren weten we allang. Materie is van ondergeschikt belang. Toch?

Lelijke dingen

Volgens mij is dat een misverstand. Spullen die je niet prettig of lelijk vindt, heb je liever niet om je heen. Het punt is dat je ze, als ze ergens een tijdje liggen, eigenlijk niet meer ziet. Helaas betekent dat niet dat ze je niet beïnvloeden, want onbewust zul je je er toch iedere keer aan ergeren. Zonder dat je het door hebt, kost dat energie, ook al is het maar een beetje. Lijkt misschien ook zweverig, maar is gewoon een feit, dat iedereen die flink opgeruimd heeft zal beamen. Rommel is vastzittende energie.

En daarom is onthullen zo’n opluchting. Want er valt echt niet één reden te bedenken waarom je spullen waar je een hekel aan hebt zou moeten bewaren. En als het lelijk maar nuttig is, kun je het beter uit het zicht opbergen.

Schaatsen onder je bed?

Als ik ergens opruim, kom ik vaak spullen tegen die helemaal niet in een bepaalde ruimte horen. Als ik vraag waarom het daar ligt, volgt er vrijwel nooit een logische verklaring. Het is er gewoon ooit terechtgekomen. Gereedschapskist in de keuken? Schaatsen onder het bed? Golfballen op het nachtkastje? Of de in mijn ogen allerergste: plastic tasjes met inhoud in de boekenkast…  Koester je die dingen? Welnee, ze liggen gewoon in de weg. En onbewust erger je je eraan… etc.

Ondersneeuwen

Komen we bij de dingen die je gekocht of gekregen hebt en die je mooi vindt. Waarom heb je ze? Omdat je er blij van wordt, neem ik aan, omdat je ze graag wilt koesteren. Maar waarom liggen er dan rollen pakpapier op de antieke servieskast? Waarom is de beeldschone schaal van je oma bedolven onder bonnetjes, schroefjes, sleutels en lege batterijen? En waarom ligt er al maanden een stapel oude post en een kapotte zaklantaarn op je mooie tafeltje bij de voordeur? Dat is toch zonde? Het plezier dat je er aan zou kunnen beleven simpelweg omdat je die dingen mooi vindt, raakt op die manier ondergesneeuwd. Ontspullen is dan de oplossing.

Kleine moeite

Heb je al een doorn in je oog gevonden? Doe er nu meteen iets aan. Daar hoef je geen heel project van te maken. Berg het gewoon op waar het hoort. Zoek het even uit. Gooi het weg. Kost hooguit een paar minuten. En als je dit iedere keer doet als je oog aan iets blijft haken, zul je al snel merken waarom het zoveel plezieriger is om je spullen te koesteren. Omdat het ruimte, rust en energie geeft.

 

 

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl