Lieve Griep: ‘Ik word gek van die kast’

Lieve Griep,

‘Ik heb een echt grote kast in een van de kamers in mijn huis en die zit zo vol met zooi dat ik er last van begin te krijgen. We hebben er jarenlang van alles ingepropt. Bijvoorbeeld spullen van vroeger van mijn man, die hij per se wil bewaren, al vraag ik me af waarom. Zelf doe ik er onder meer te kleine kleren van de kinderen in, die ik ooit van vriendinnen gekregen heb en waarvan ik telkens vergeet te vragen of ze ze terug willen. Als ik de deuren openschuif, valt er van alles uit. Het is zonde en irritant, want we zouden de ruimte heel goed voor andere dingen kunnen gebruiken. Ik vind dat ik zelf de discipline op zou moeten kunnen brengen om het op te ruimen, maar het lukt me niet, ik vertoon uitstelgedrag. Kun jij me helpen?’

Antwoord:

‘Om je gerust te stellen: het is vast minder erg dan het eruitziet! Binnen een dag, en misschien zelfs wel een ochtend of middag, heb je die hele kast weer onder controle.

  • Hak de klus in porties en begin klein: haal een of twee planken leeg.
  • Stuur je vriendinnen voor je begint een mail met de vraag of ze die kinderkleren nog terugwillen. Zo niet, dan breng je ze naar de kledingbak of een andere goede bestemming.
  • Mocht je het moeilijk vinden om sommige kledingstukken van je kinderen weg te doen, maak dan voor ieder kind een doos met zijn naam erop. Het ruimt echter beter op als je even bedenkt of je foto’s hebt van je kinderen met die kleren aan; is dat dan niet voldoende herinnering?
  • Hetzelfde geldt voor de spullen van je man. Ik weet dat het lastig kan zijn voor een ‘bewaarder’ om afscheid te nemen van dingen. Vraag hem (vooral rustig, niet verwijtend) of hij er eens op z’n gemak doorheen wil gaan en zichzelf de volgende vragen wil stellen: hoe vaak denk ik aan deze spullen en ga ik ze ooit nog gebruiken (en waarvoor)? Hopelijk helpt hem dat op weg. Een oplossing voor de dingen die hij echt niet kwijt wil, kan een koffer zijn (bij Xenos hebben ze leuke hutkoffers), zijn ‘herinneringenkoffer’.
  • Losse rotzooi is een ander verhaal: vraag je af waarom je het ooit in de kast gepropt hebt. Maak drie stapels:
  1. Weggooien (meteen doen)
  2. Weggeven (wie kun je er blij mee maken, denk anders aan kringloopwinkel)
  3. Opnieuw opbergen.
  • Als je het bovenstaande stap voor stap gedaan hebt, zou het niet moeilijk moeten zijn om de kast opnieuw en logisch in te delen.

Succes! En als je er niet uitkomt: je weet me te vinden… 

 

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl