Mijn leven op orde…

Natuurlijk kijk ik beroepshalve met belangstelling naar het RTL4-programma Mijn leven in puin van Peter van der Vorst. En uiteraard huiver ik iedere keer mee als ik zie wat een verdrietige puinhoop mensen van hun huis en leven maken.

Er bestaat een term voor dit soort extreme gevallen, ze worden ‘hoarders’ genoemd, hamsteraars in het Nederlands. En het is een aandoening, een stoornis zelfs, die op een verantwoorde manier begeleid moet worden. Daarom zit er ook een psycholoog in het programma. Toch blijf ik het een beetje emotionele sensatie-tv vinden. En ik vraag me af wat wij als kijkers opschieten met het zien van deze schrijnende toestanden, want er zijn maar weinig mensen die zó bedolven zijn geraakt onder hun rommel. Er zitten nauwelijks tips in waar je echt wat aan hebt, want vrijwel niemand heeft een container voor de deur en een meerkoppige hulpploeg nodig om eens flink op te ruimen.

Het valt niet mee

Dus halen we na het zien van dergelijke hopeloze gevallen opgelucht adem en bedenken we dat het bij ons gelukkig nog heel erg meevalt. Tóch kan zelfs maar een fractie van een dergelijke puinhoop je al belemmeren in je dagelijkse leven. Denk maar eens aan:

  • overvolle kasten met kleding die je niet meer draagt/past
  • een voorraadkast of berging waarin je niets makkelijk kunt vinden
  • stapels papier op je bureau of eettafel die daar maar liggen
  • bakken vol incompleet of ongesorteerd speelgoed
  • dozen vol hobbyspullen waar je nooit meer iets mee doet

Het kunnen allemaal energieslurpers (ja, daar is het woord weer!) zijn. Zonder dat je het heel bewust beseft. Toch zucht je waarschijnlijk ongemerkt iedere keer als je die deur, kast of la opent. Zonde, want er zijn al genoeg dingen op een dag die energie kosten.

Bij het woord ‘opruimen’ schieten veel mensen in de stress. Zucht. Nu even niet. Het is net zulk mooi weer. Als ik straks een week vrij heb, ga ik eens flink aan de slag.

Misschien. Uitstelgedrag is onlosmakelijk met opruimen verbonden. En daardoor wordt het steeds lastiger om er mee te beginnen.

Opruimrondjes

Mocht je daar nu schoon genoeg van hebben, bedenk dan nu eens waar je het meest last van hebt. Denk niet meteen aan die overvolle zolder, want dan zakt de moed meteen weer in je schoenen. Om jezelf in de juiste opruimmodus te krijgen, kun je beter iets kiezen waar je letterlijk iedere dag tegenaan loopt. Een projectje waar je in één, hooguit twee uur mee klaar kunt zijn: het badkamerkastje, een of twee keukenkastjes, een van de slaap- of kinderkamers. Vooral niet alles tegelijk willen, schiet niet op, werkt zelfs averechts. Als je dit iedere week een keer doet, heb je na een jaar toch 52 opruimrondjes gemaakt, bijna ongemerkt. En je hebt er zeker je vrije dagen niet aan op hoeven offeren.

Organize-misverstand

En mocht je wél meteen aan die zolder willen beginnen, haal de spullen dan in gedeeltes naar beneden, ga er daarboven niet tussen zitten, dat vreet energie. Het mag niet terug naar boven als het kapot of incompleet is, geloof me, je gaat er echt niets meer mee doen, anders had je dat allang gedaan. Lees anders ook nog eens over het Outbox Principe. Spullen die je wel wilt bewaren, sorteer je. Als je alles gesorteerd hebt, bedenk je hoe je het wilt bewaren. Een veelvoorkomend organize-misverstand is dat je voor je begint al allerlei opbergmateriaal, zoals dozen, koopt. Niet doen voor je alles gesorteerd hebt! Je zult namelijk merken dat je al doende al oplossingen vindt, gewoon met spullen die je al hebt.

Nu ik dit allemaal opschrijf, weet ik ook wat ik graag in een tv-programma zou zien: hapklare opruimbrokken, die inspireren tot directe actie. Mijn leven op orde zou ik het noemen…

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl