Opruimen als nieuwe mindfulness

 

 

 

Laatst las ik op Facebook: ‘Enorme stress om op tijd bij mijn cursus mindfulness te zijn. Ergens doe ik iets niet goed…’

Ik moest er om lachen, maar het is natuurlijk de wereld op z’n kop.

Het is iets wat ik vaak tegenkom bij mijn opruimklanten. Druk, druk, druk. Thuis vinden ze het een rommel, iedere keer als ze binnenkomen, zuchten ze, bewust of onbewust, diep. Van het huishouden houden ze niet, ze doen liever dingen waar ze goed in zijn en die ze leuk vinden. ze komen om in de spullen, maar hebben vaak geen idee waar dingen liggen. Laat staan dat ze koesteren wat ze hebben. Of er plezier aan beleven. ze zijn meesters in het negeren van de onrust die dat veroorzaakt. En denken dat ze de oplossing buiten de deur kunnen vinden.

Vluchtgedrag

Vluchten is inderdaad een optie. Letterlijk het huis uitrennen om ergens anders te leren hoe je mindful en ontspannen kunt worden. Op je yogamatje kun je eindelijk opgelucht ademhalen. Tot je terugkomt en de voordeur opendoet… en meteen weer geconfronteerd wordt met alles wat je nog móet doen. Dat is dweilen met de kraan open. Stress omdat je niet zo mindful kunt blijven als je net geleerd hebt.

Terwijl thuis natuurlijk de plek zou moeten zijn om op te laden. Een toverwoord in ons streven naar rust is OPRUIMEN is. Een opgeruimd huis geeft namelijk écht een opgeruimd hoofd. Omdat rommel energie vreet en stress veroorzaakt, zelfs als je denkt dat je er helemáál geen last van hebt.

Dat opruimen mijn werk is betekent niet dat mijn huis er niet af en toe uitziet alsof er een bom ontploft is, dus ik spreek gewoon uit ervaring. Helemaal vanzelf is het ook bij mij niet gegaan, maar ik heb geleerd om het huishouden te ‘omarmen’. Je komt er namelijk toch niet onderuit. Zelfs als je iemand hebt die alles voor je schoonmaakt blijft opruimen iets wat je zelf moet doen. Er een hekel aan blijven hebben kost dus alleen maar (negatieve) energie.

Geef je verzet op en zie het als een oefening in mindfulness:

  • Van de was opvouwen met de radio/je favoriete muziek/storytel aan word je rustig. Net als van strijken.
  • Ruim op zaterdag (of welke dag dan ook) de keuken en woonkamer op en haal daarna bloemen, geniet van het gevoel dat je het thuis gezellig maakt, dat levert je vaak meer rust op dan allerlei activiteiten buitenshuis .
  • Voor een gevoel van controle: houd je administratie op gezette tijden bij in plaats van alles op een stapel te mieteren. Die stapel gaat je namelijk vervolgens genadeloos verwijtend aan liggen staren, iedere keer dat je er langsloopt.
  • Als alles een vaste plek heeft, kost opruimen veel minder tijd (en dat scheelt ergernis en ruzie tijdens het zoeken naar onvindbare spullen).

Misverstand

Denk je dat je dan pas aan een opgeruimd leven kunt beginnen als je de schuur/zolder/kelder eens goed uitgemest hebt? ? En kom je er vervolgens weer niet aan toe? Zet het dan uit je hoofd en concentreer je eerst op de ruimtes waar je dagelijks in leeft. Dat is geen uitstelgedrag, maar dé manier om er op een gegeven moment zin in te krijgen om iets groters aan te pakken

Opruimen als nieuwe mindfulness!

En als je er niet uitkomt, dan weet je me te vinden. Zie mijn hulp als opruimcoach inschakelen  gewoon als een cursus mindfulness… één waarna je gegarandeerd kunt ontspannen en opladen. Vluchten hoeft niet meer!

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl