Dit zijn spullen die je nú weg kunt doen!

Snel opruimen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Over hoe je het aan kunt pakken zijn boeken vol geschreven, maar voordat je die gekocht en gelezen hebt, wil je misschien al niet meer. Daarom hier een top-10 van spullen die zo snel mogelijk je huis kunnen verlaten… Zelfs vandaag nog!

1. Afval

Open deur, maar je zou nog vreemd opkijken als je ontdekt hoeveel afval er bewaard wordt. Er is dus geen enkele reden waarom je afval langer dan nodig in je huis zou moeten hebben. Recycle als dat kan, en als je het wilt, maar als je nog een plan moet bedenken om het te hergebruiken: doe het weg.

2. Kapotte of beschadigde spullen

Als iets kapot is, een onderdeel mist, als er vlekken op zitten of als het op een andere manier beschadigd is, overweeg dan serieus om het weg te gooien. Zeker als het al langer dan zes maanden zo is en je nog niet de behoefte hebt gevoeld om het te vervangen. Dat betekent namelijk dat je het hoogstwaarschijnlijk niet nodig hebt, zelfs niet als het ’t nog zou doen.

3. Dubbele spullen

Als je begint met opruimen, zul je vaak spullen vinden die je dubbel (of zelfs drie keer) hebt, omdat je ze opnieuw gekocht hebt toen je ze niet kon vinden. Als je ze nu een vaste plek geeft, is dat probleem opgelost. Bewaar het beste exemplaar en doe het andere weg, eventueel naar de kringloopwinkel.

4. Dingen die je een jaar niet gebruikt hebt

Als je een gebruiksvoorwerp tegenkomt dat je een jaar niet gebruikt hebt, doe het weg, want dan gebruik je het dus niet, terwijl het wel ruimte inneemt.

5. ‘Snuisterijen’ die je niet leuk meer vindt

Als je een ‘decoratief voorwerp’ hebt dat je niet leuk of mooi meer vindt (of je hebt het gekregen en nooit leuk gevonden), dan is dat een klassiek voorbeeld van rommel. Voel je niet schuldig en doe het weg of geef/verkoop het aan iemand die het wel mooi vindt. Het lijkt misschien wat vergezocht, maar het voorwerp zit je iedere keer dat je het ziet (onbewust) in de weg. Doe negativiteit de deur uit!

6. Geen administratieve of financiële reden om het te bewaren

Soms bewaar je iets om administratieve of financiële redenen, bijvoorbeeld voor de belasting (particulieren 5 jaar, bedrijven 7 jaar). Als die periode verstreken is, bestaat er geen reden meer om het te bewaren, dus weg met die oude garantiebewijzen, verzekeringspolissen, bankafschriften en loonstrookjes! Zeker als ze van dingen zijn die je al een hele tijd niet hebt.

7. Niet-passende kleding

Zelfs van nog mooie kleren die niet meer passen, kun je het beste zo snel mogelijk afscheid nemen. De reden is simpel: kledingkasten zitten toch al vaak overvol en tegen de tijd dat je het weer past, ga je het toch niet meer dragen. Echt niet, dat weet ik inmiddels uit ervaring.

8. Kleding die niet lekker zit

Zelfs als iets prima past, maar je voelt je er niet comfortabel in, doe het weg, het neemt alleen maar ruimte in beslag. En… het confronteert je elke keer met het feit dat het een miskoop is.

9. Geen ruimte om iets op een vaste plek op te bergen

Als je geen ruimte hebt om iets op te bergen, bedenk dan of je het niet beter weg kunt doen. Iets buiten je huis opslaan, kost alleen maar geld. En bovendien, hoe vaak zul je het dan gebruiken?

10. Geen tijd voor onderhoud

Alles in huis vergt onderhoud, sommige dingen nog meer dan andere. Als je geen tijd wilt besteden aan het onderhoud, waarom zou je het dan willen bewaren?

Natuurlijk zijn er op iedere regel uitzonderingen en er kunnen goede argumenten zijn om iets te bewaren. Maar… niet kunnen beslissen is geen goede reden.

Mocht je bij het uitvoeren van deze top-10 hulp willen? Ik kan je natuurlijk altijd helpen. Mail of bel me en we bedenken een oplossing die bij jou past.

 

libelle daily

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl