Verwijtende oorbellen

Af en toe tuimel ik zelf ook in de valkuilen waar ik anderen in mijn werk voor hoop te behoeden. Ik heb bijvoorbeeld een bakje met oorbellen. Daar zat ook een mooi paar bij dat mijn dochter ooit voor me meenam uit Berlijn. Ze waren me dierbaar, omdat mijn kind aan me gedacht had toen ze zonder mij een paar dagen weg was.

Helaas gingen ze na een tijdje kapot. Ik bewaarde ze, weggooien kon niet vanwege de ‘emotionele lijm’*. Daarom wilde ik ze laten maken. Dat kwam er maar niet van. En elke keer keken ze me een soort van verwijtend aan als ik een ander paar in deed. Dus deed ik ze in mijn portemonnee, met het idee langs een winkel te gaan om te vragen of ze gemaakt konden worden. Ook dat duurde een tijd. En elke keer als ik mijn portemonnee opendeed, voelde ik me tekortkomen. Wanneer zou ik nu eindelijk eens in staat zijn om klusjes snel af te handelen? Niet alleen dit, maar ook het kapotte lampje in de afzuigkap, de knoop aan mijn regenjas… vul maar in. Die oorbelletjes werden het symbool voor alles waar ik niet aan toe kwam, heel irritant.

Waarom ik dit onbenullige voorval vertel? Omdat het illustreert wat zelfs het allerkleinste beetje rommel voor invloed op je kan hebben. Ik ergerde me elke keer als ik die oorbellen zag aan mezelf. Ze lieten me aan andere dingen denken die ik steeds maar niet deed. Ze kostten me energie.

Dit soort dingen gebeurt ons allemaal. Laat het me meteen weten als het niet zo is… Meestal zijn we ons er niet van bewust. Denk bijvoorbeeld eens aan die oude printer die het nog wel doet, maar die je een jaar geleden vervangen hebt voor een betere. Weggooien is zonde, dus staat hij nu werkeloos onder het tafeltje waar de nieuwe op staat. Of dat kapotte strijkijzer dat je wilt laten maken… Elke keer als je het ziet een doorn in je oog. Alle te grote/kleine kleren in je kast… ja, je weet dat je moet afvallen… Een kelder/berging/zolder vol oude troep die al tijden uitgezocht moet worden? Moet ik nog meer opnoemen?

Alle ‘losse eindjes’ in een huishouden zorgen ervoor dat er ongemerkt veel energie door het afvoerputje sijpelt. Dat is zonde. En niet nodig. Pak pen en papier, loop door je huis en noteer alle klusjes die je tegenkomt. Schrijf de oplossing er daarna achter: naar Leger des Heils (kleren), naar kringloopwinkel (printer), bij winkel inleveren (strijkijzer). Breekt het zweet je nu uit? Bel of mail mij dan, samen maken we in korte tijd een einde aan al deze energieslurpers.

Hoe het met de oorbellen afgelopen is? In de winkel bleken ze ze niet te kunnen maken. Ze hebben daarna nog een paar dagen in mijn portemonnee gezeten en toen heb ik ze weggegooid… Een opluchting!

* Yvonne de Bruin & Sonja Buijs beschrijven ‘emotionele lijm’ die aan veel spullen kan kleven in hun boek ‘Opgeruimd leven in je huis’.

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl