Waarom voor gek lopen lekker opruimt

‘Wat heb je een apart jurkje aan.’ Mijn vriend P keek me wat bevreemd aan. Ik zag er namelijk ronduit belachelijk uit, dat wist ik zelf ook wel. Dus ik begon te lachen en legde hem uit dat ik bezig was met mijn kledingkast opruimen. Het jurkje, een soort kort nachthemd met lange mouwen in een kleur die niets voor me deed, kreeg die dag een laatste kans. Ik vertelde dat ik een ‘masterplan’ had bedacht om mijn kast uit te mesten. Een of twee keer in de week trok ik een dag lang een kledingstuk aan dat ik nooit droeg, om welke reden dan ook. Die dag was het dat jurkje. Eerder die week een broek waarin ik er uitzag alsof er tien centimeter van mijn benen was afgezaagd. Aan het einde van zo’n dag nam ik dan een besluit: de broek belandde uiteraard in de zak voor het Leger des Heils. Het jurkje was ook een grote kanshebber.

Ik geef toe: er zijn andere manieren om het probleem van een uitpuilende kledingkast aan te pakken en je van miskopen te ontdoen, maar ik vond het wel een grappig experiment. Omdat de lente onmiskenbaar in de lucht zit en onze kledingkasten binnenkort van seizoen mogen wisselen, hierbij wat tips om ze uit te mesten…

Minder extreme oplossing

Een andere, minder zelfkwellende, oplossing is om al je kledinghangers ‘dezelfde kant op te laten kijken’. Als je iets aangehad hebt, hang je de kledinghanger andersom. Kijk na een tijdje (maximaal drie maanden, hangt er vanaf hoeveel je hebt) wat er nog op de beginmanier hangt: dat zijn de kleren die je dus niet draagt. Pak een vuilniszak, haal ze uit de kast en wees heel eerlijk: ga je ze ooit nog aantrekken? Nee? Weg ermee!

Soms doet dat een beetje pijn, ik weet het, dan kleven er goede herinneringen aan… Aan een mooie gebeurtenis of aan de tijd dat je nog met gemak in maat 36 paste… Maar kleding die je elke keer confronteert met de vraag: what was I thinking when I bought this, is ballast. En een opgeruimde kast biedt, behalve overzicht, natuurlijk weer ongekende mogelijkheden. En bovendien, mij geeft het altijd een goed gevoel als ik een tas nog goede kleren naar de Leger des Heils-bak breng: wie weet is een ander er wel blij mee en staat het haar heel goed…

Mijn vriend P vond het een typisch gevalletje vrouwenlogica, hij zei: ‘Maar als je iets niet leuk meer vindt, doe je het toch gewoon weg?’

 

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl