Wat Marie Kondo en ik allebei doen

De Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo is een regelrechte sensatie. Logisch zo aan het begin van een nieuw jaar. Haar boeken waren natuurlijk al jaren wereldwijde bestsellers, maar de opruimgoeroe aan het werk zien voegt zeker een extra dimensie toe. Dat merkte ik toen ik zelf een middagje bingewatchte om te zien hoe mijn beroemde collega te werk gaat.

En ik weet niet of ik echt verrast was, maar onze aanpak is vrijwel hetzelfde. Het kirren en omhelzen bij binnenkomst buiten beschouwing gelaten, ook maak ik nooit mediterend kennis met een huis en voor spullen bedanken ben ik te nuchter, maar verder laat ze precies zien hoe goed opruimen werkt.

Geen hogere wiskunde

Marie en ik kunnen allebei niet toveren, maar gelukkig is opruimen geen hogere wiskunde. Het is een kwestie van gezond verstand en aanpakken. Weten waar je mee moet beginnen en hoe je je een weg baant door je rommel en overvolle kasten en ruimtes. De tijd nemen. En flink doorploegen. Want wat je in jaren om je heen hebt verzameld, werk je vaak niet in een dag weg, dat vraagt even wat meer inspanning en vooral ook toewijding.

In Kondo’s serie zie je steeds in vogelvlucht hoe dat in zijn werk gaat: Marie brengt het opruimprobleem in kaart, bepaalt de grote lijnen, helpt om een begin te maken, en zet de deelnemers aan het werk, hier en daar wat bijsturend als dat nodig is. Tijdens het proces zie je wat het opruimen met de bewoners doet: het stel met kleine kinderen dat elkaar niet leuk meer vindt doordat hun huishouden totaal van de rails is gelopen ontspant gaandeweg, de verse weduwe met een overvol empty nest vindt de moed om door te gaan, het is allemaal lekker vet Amerikaans aangezet. Tóch herken ik de situaties en mijn eigen klanten maar al te goed.

Controle kwijt

Het is namelijk gewoon een feit dat een rommelig huis grote impact op je leven kan hebben. Vaak zelfs zonder dat je je bewust bent van de boosdoener. In een overvolle wereld waarin we onszelf continu voorbijrennen in onze pogingen om ‘gelukkig zijn’ te pakken te krijgen, laten we de controle over onze spullen vaak los. Of we houden krampachtig vast aan dingen die ons geluk juist in de weg zitten. Vooral na scheidingen kom ik dat nogal eens tegen, juist als de behoefte aan een opgeruimde, nieuwe start enorm is, nemen spullen die aan de voorbije relatie herinneren nog een veel te prominente plek in.

Net als Kondo probeer ik tijdens het kennismakingsgesprek mijn vinger op de zere plek te leggen (dat gaat vrijwel altijd snel) en vervolgens weet ik wat mij als opruimcoach te doen staat. Hoe ik de persoon in kwestie onder zijn rommel vandaan kan krijgen. Al doende zie ik dan het licht weer aangaan. Daar doe ik het voor, voor de voldoening die ik bij mijn klanten zie, voor hun energie die weer begint te stromen.

Dus heb jij net als in de Netflix-serie een duwtje nodig voor je kunt beginnen? Je weet me te vinden. Ik help je graag.

Waarom opruimen het nieuwe mindfulness is, lees je hier.

 

06-55330810 | Caroline@GriepRuimtOp.nl